Parametrisch versus Modulair modelleren

Wat is het verschil tussen modulair, parametrisch en generatief ontwerpen?

De bouw digitaliseert, automatiseert en standaardiseert steeds meer. Binnen vrijheden van ontwerp en productiemogelijkheden ontwikkelen veel bouwers woningconcepten die onderdelen bevatten die goed toepasbaar zijn, herbruikbaar zijn in meerdere types woningen en makkelijk te produceren zijn. Aan de ontwerp en engineeringszijde, moeten al deze onderdelen beheerd en op het juiste moment toegepast en waar nodig aangepast worden. In mijn vorige blog haalde ik al het “Legoliseren” van de bouw aan als methode om makkelijker, sneller en beter te bouwen.

Om elementen of gebouwonderdelen gemakkelijk toe te kunnen passen, of waar nodig aan te passen, is het prettig dat deze onderdelen overzichtelijk modulair zijn opgebouwd en dat deze modulaire onderdelen (of zelfs complete gebouwen) parametrisch aanpasbaar zijn. Of gaan we nog een stapje verder en worden de modules parametrisch aangepast door vooraf ingevoerde data en relevante algoritmes, zodat er gewenste woningen of andere gebouwen doormiddel van generatief ontwerpen (ofwel Generative Design) ontstaan?

Ik kom in de praktijk met enige regelmaat tegen, dat de drie termen met elkaar verward worden, of  beter gezegd, anders geïnterpreteerd worden. Ik heb in dit artikel een poging gewaagd, om ze alle drie kort te omschrijven met voorbeelden. Hiermee wil ik de verschillen én de interactie tussen modulair, parametrisch en generatief begrijpelijk maken.

Modulair ontwerpen 

Modulair is een gebouw dat samengesteld wordt uit vast omlijnde onderdelen die samen het gebouw vormen. Dit kan bijv. een casco voorgevel zijn, maar ook een voorgevel inclusief de kozijnen. Een modulair gebouw kan zowel een eenmalig uniek gebouw zijn, maar leent zich vooral goed voor repetitie in bijv. systeem- of conceptmatige bouw. De kracht van modulaire onderdelen in ontwerp, engineering, productie en uitvoering toe te passen, is dat er routine ontstaat en men weet wat men krijgt. Een nadeel kan zijn, dat modulaire onderdelen niet altijd even snel en makkelijk aan te passen zijn.

Parametrisch ontwerpen

Parametrisch zijn tegenwoordig alle ontwerp en engineeringsprogramma’s waarmee gebouwen of onderdelen van gebouwen worden ontworpen, voorbereid en uitgevoerd. Ieder onderdeel dat je modelleert of tekent is parametrisch aan te passen naar een andere afmeting. Degenen die meer handelingen geautomatiseerd hebben, gebruiken voor hun modulaire onderdelen ook slimme parametrische componenten die makkelijk aan te passen zijn naar een andere afmeting. Middels programmeren of scripts van macro’s worden 10 drukken op de knop teruggebracht naar 1 druk op de knop. Zij gebruiken dus parametrisch om modulair makkelijker toe te kunnen passen en besparen hier veel tijd mee. Berekeningen hebben echter de beperking van dat wat de programmeur heeft vastgelegd in zijn programma’s of scripts.

Binnen het begrip parametrisch wordt ook verschil gemaakt tussen volledige vrije parametriciteit zonder beperking van afmetingen of modulaire parametriciteit. Modulaire parametriciteit is bijv. in de woningbouw iets dat nagenoeg altijd wordt toegepast. Alleen al het gebruik van koppen en lagenmaten zorgt ervoor dat we een woning niet op 6000 mm bouwen, maar op 55k-v = 6040mm. De diepte van het casco van (seriematige) woningen, wordt vaak afgestemd op de breedte x aantal kanaalplaatvloeren. 7200mm is aantrekkelijker en makkelijker te produceren en monteren dan 7000mm omdat je dan met een pasplaat moet werken. 

Generatief ontwerpen

Generatief werken is relatief nieuw en begint langzaam haar intrede te doen in het ontwerp en de engineering van gebouwen. Generatief ontwerpen betekent dat op basis van data en algoritmes een vorm of gebouw ontstaat dat het meest ideaal is op gebied van wensen, eisen, voorwaarden, voorschriften, materiaalverbruik, energieverbruik, productie en montage. Als je alle data vooraf hebt verzameld en de algoritmes aan het werk zet, krijg je meerdere varianten voor je gebouw om een keuze uit te maken. Als in de data en algoritmes ook rekening is gehouden met afmetingen van gebouwonderdelen, kan generatief ontwerpen en engineering ook zorgen voor modulaire onderdelen voor bijv. repetitie, maakbare prefab onderdelen en eenvoudigere montage op de bouwplaats.

Kortom, modulair, parametrisch en generatief sluit elkaar niet uit, maar kunnen elkaar juist ondersteunen of zelfs versterken.

De drie onderstaande filmpjes geven voorbeelden van het samenstellen van een modulair samengestelde woning, het handmatig parametrisch modelleren in Revit en uitleg over de verschillen tussen parametrisch, computated en generative design.

Modulair

Handmatig parametrisch

The Difference Between Computational Design vs. Generative Design vs. Parametricism

Ervaar het Innobrix platform!

BIM-Publisher

Maak binnen 10 minuten  commerciële vastgoed presentaties op het web!

Planconfigurator

Visualiseer snel en eenvoudig
jouw (nieuwbouw)plannen in de digital twin van Nederland!

Persoonlijk gesprek?

Heb je vragen of behoefte aan een persoonlijk gesprek? Vraag hier je (online) demo aan! 

Wij zijn gesloten!

Vanaf 26-12-22 t/m 02-01-23

Bij eventuele storing mail dan naar service@innobrix.net

Wat leuk dat je de BIM-Publisher wilt proberen!

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Video bekijken?

SimCity voor projectontwikkelaars

Met onze meest waardevolle inzichten in de afgelopen jaren.

Meer informatie?

Ontvang de whitepaper

Met onze meest waardevolle inzichten in de afgelopen jaren.

Bekijk deze video over de BIM-Publisher!

In deze video laten we je zien hoe je de BIM-Publisher in de praktijk inzet! 

Danke für Ihr Interesse

Angebot anfordern

Füllen Sie das Formular aus und wir werden Sie für ein Angebot kontaktieren

Danke für Ihr Interesse

Angebot anfordern

Füllen Sie das Formular aus und wir werden Sie für ein Angebot kontaktieren

Meer informatie?

Download onze whitepaper

Lees alles over hoe het in zijn werk gaat in onze whitepaper.

Thanks for your interest

Request quotation

Fill out the form and we will contact you for a quotation

Thanks for your interest!

Request your Quotation

Fill in the contact form and we will contact you for a quote as soon as possible.

Bedankt voor uw interesse!

Vraag offerte hier aan!

Vul het contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor een offerte.