BIM in hapklare brokken op de smartphone van de huizenkoper
Virtual en augmented reality apps voor nieuwbouwprojecten zijn er al langer. Maar Innobrix is rechtstreeks gekoppeld aan het BIM model. Daarmee kunnen huizenkopers zo’n beetje rechtstreeks de timmer- of betonfabriek aansturen.
Innobrix maakt de gevolgen van de keuzen bovendien inzichtelijk met geavanceerde virtual- en augmented reality. Ook dat kan met het eigen device, zeker met Apple-apparaten. Die hebben nog even een voorsprong op Android telefoons en tablets. Maar met een geavanceerde VR-bril op het verkoopkantoor van de bouwer of makelaar zal het in de meeste gevallen nog net een stap realistischer zijn. Martinec: Dan loop je echt levensecht door je toekomstige woning en zie je meteen wat de gevolgen van bepaalde keuzes zijn of wat het effect is als je je meubels verplaatst.”
Huizenkopers krijgen via Innobrix niet het complete BIM-model tot hun beschikking maar een uitgeklede versie met aanzienlijk minder knoppen. De kopers kunnen dus niet onbedoeld de wapeningsconfiguratie in de betonvloer aanpassen. Martinec: “Niet dat ze dat zouden willen, maar ze kunnen het ook niet per ongeluk doen als ze een verkeerde optie selecteren. Innobrix biedt bovendien de mogelijkheid om rechtstreeks met de koperbegeleider te chatten.”
Wensen rechtstreeks aan de kok doorgeven
“Vergelijk het met een dienst als thuisbezorgd”, vervolgt Martinec. “Er zijn genoeg bedrijven waarbij je thuis een pizza kunt laten bezorgen. Maar bij ons kun je dan rechtstreeks aan de kok doorgeven dat je een extra plakje salami wilt en niet van kappertjes houdt. Zo ver gaat niemand.”
Voor Innobrix is Smart2IT een samenwerking aangegaan met de bouwer van BIM-software Autodesk. Het is een zogeheten white-label applicatie die wordt aangeboden in de huisstijl en passend bij de aannemer, ontwikkelaar of het bouwconcept. De consument krijgt dus niet rechtstreeks te maken met Innobrix.
Innobrix werkt echt file to factory
Van Wijnen heeft het systeem inmiddels voor haar concept Fijn Wonen en werkt file to factory: de huizenkoper stuurt inderdaad bijna rechtstreeks de machines in de fabriek aan met Innobrix. Brummelhuis, Ter Steege en BPD gebruiken het systeem ook maar hebben de implementatie nog niet zover doorgevoerd. In alle gevallen gaat de presentatie volgens Martinec een stap verder dan het aan elkaar koppelen van plaatjes die AR en VR configurators tot nu toe bieden. “Wij gaan echt een stuk dieper en de weergave wordt realistischer. Je ervaart als klant echt wat voor huis je koopt en komt niet meer voor verrassingen te staan. Dat is ook voor de woningbouwer fijner.”