Een huis bestelt u straks vanaf uw iPad in de fabriek
Vakanties worden al twintig jaar online geboekt, een hypotheek afsluiten kan via het scherm, maar een nieuwbouwhuis kopen gebeurt nog op papier. Met een kartonnen map met plattegronden en gevelaanzichten mag u, als het meezit, met meubels van uitdrukkarton gaan passen en meten op de plattegrond van de woonkamer. Dan volgt de beslissing. Is een uitbouw nodig of niet?
Interactiever is het vaak niet, maar daar komt verandering in. Vrijwel alle grote bouwbedrijven werken aan het standaardisering en industrialisering van woningbouwproductie. En als wanden, daken en raampartijen bouwkundig simpel in elkaar te schuiven te zijn, is de volgende stap dichtbij: de consument op de iPad of telefoon zelf zijn huis laten samenstellen.
‘Het is in de bouw in veel gevallen nog echt tweedimensionaal en kopen vanaf papier, terwijl je drie ton uitgeeft’, zegt Sander Martinec, directeur van Smart2IT. Donderdag wordt in de Amsterdamse Apple Store zijn nieuwe virtual reality-product gelanceerd, Innobrix. Daarmee kan een consument met een bibliotheek aan bouwcomponenten zijn woning configureren.
Teleurstelling voorkomen
Martinec denkt dat zijn software teleurstelling na oplevering kan voorkomen, omdat de huizenkoper vòòr het koopcontract op zijn eigen apparaat virtueel door de woning kan lopen om te zien hoeveel ruimte een uitbouw oplevert. Ook is te zien hoe met een zijraam de zon ’s ochtends of ’s middags in huis valt, waar de schaduw is en welke gevelstenen goed passen bij de kleur die de buren uitzochten.
Behoefte aan het product is er. Afgelopen jaar werd Innobrix in overleg met eerste klant VanWijnen ontwikkeld, een van de grootste woningbouwers van Nederland. Ook Heijmans was al bij Smart2IT in Hengelo op bezoek, net als vastgoedontwikkelaar BPD en kleinere bouwers als Trebbe, Ter Steege en Brummelhuis, zegt mede-oprichter Gaston Smit.
‘We hadden dezelfde visie’, zegt Hilbrand Katsma, directeur Operatie en Innovatie bij Van Wijnen Noord. ‘We wilden de klantbeleving verbeteren. Door wensen meteen te visualiseren en inzicht te geven in de kosten doe je aan maximaal verwachtingsmanagement.’ Van Wijnen bood wel eerder virtuele impressies aan, maar nu kan de koper voor het eerst de woning zelf configureren. Via de cloud kan hij altijd bij zijn ontwerp, ook op de telefoon of tablet.
Sluitstuk
Volgens Katsma is de app een sluitstuk van een groter proces. Vijf jaar geleden is bij Van Wijnen de industrialisatie van woningbouw ingezet in het besef dat de productiviteit in de bouw omhoog moet, zeker gezien de vergrijzing waardoor een tekort aan arbeidskrachten en oplopende prijzen dreigen. Er is een gigantische digitale bibliotheek opgebouwd met duizenden bouwkundige componenten als geveldelen, dakkapellen en kozijnen. Het ontwerpwerk is gedaan en in principe passen de elementen zo in elkaar.
‘Het is een soort legodoos waarmee je woningen kan samenstellen’, aldus Katsma. Het basisontwerp wordt gemaakt door de ontwikkelaar, corporatie of belegger, waarna de eindgebruiker opties met de iPad op schoot kan invullen. Als alle keuzes doorgestuurd zijn, kan de productie in de fabriek van start. Katsma: ‘Een project dat voorheen acht maanden duurde, is er nu in drie klaar. Een individuele woning kan in drie dagen gebouwd zijn.’
Productlancering
De productlancering is niet alleen georganiseerd door Smart2IT, maar ook door Apple, softwaremultinational Autodesk en netwerkwerkorganisatie Holland ConTech & PropTech. Autodesk is een van de grote leveranciers van BIM-software; BIM staat voor Bouwwerk Informatie Model. Die programma’s zijn een belangrijke aanjager achter de digitalisering in de bouw. Bij het ontwerpen kan ook een grote hoeveelheid informatie aan elkaar geknoopt en uitgewisseld worden waardoor industrialisatie veel eenvoudiger wordt.